MEDVED ŽARKO

Udruženje građana "Jadovnik" i ekipa Prof. dr. Duška Ćirovića u avgustu 2021. godine uhvatila je i markirala treći primerak mrkog medveda na području Jadovnika, tačnije na hranilištu Kašan. Cilj markiranja je da se u narednom periodu preko satelitske ogrlice prati njegovo kretanje, navike, zimski san i da se prikupljaju ostale informacije važne za njegovo praćenje i proučavanje. 
Žarko je ušao u hibernaciju u novembru 2021/22. godine na planini Jadovnik. Čekamo proleće da obidjemo njegov zimovnik i prikupimo podatke o njegovom zimskom snu.

MEDVED BORA

Udruženje građana "Jadovnik" i ekipa Prof. dr. Duška Ćirovića je u oktobru 2020. godine uhvatila i markirala drugi primerak mrkog medveda na području Jadovnika. Cilj markiranja je da se u narednom periodu preko satelitske ogrlice prati njegovo kretanje, navike, zimski san i da se prikupljaju ostale informacije važne za njegovo praćenje i proučavanje. Ogrlicu za njegovo praćenje kroz monitoring mrkog medveda finansiralo je JP "Srbijašume".
Bora je ušao u hibernaciju 2020/21. godine na planini Tari.

MEDVED MILOŠ

U avgustu 2020. godine medvedu Milošu se ugasila GPS-GSM ogrlica. Za tri godine Miloš je poslao oko 25 000 podataka o svojoj poziciji, što je apsolutni rekord na Balkanu.

Prikazani su brlozi koje je iza sebe ostavio mrki medved Miloš sa Jadovnika i u kojima je boravio u periodu od 30.12.2019. do 25.03.2020. goodine. U tom periodu boravio je u četiri različita brloga od kojih su se dva nalazila u pećinama na dubinama od 2m i 5m, a dva uz krošnje drveća.

Na slikama je prikazan brlog u kom je mrki medved Miloš sa Jadovnika boravio u vreme hibernacije 2018-2019 godine. Sam brlog nalazio se u kanjonu reke Mileševke u pećini na dubini oko 2 metra.

Na slikama je brlog, koji je za sebe napravio mrki medved Miloš sa Jadovnika i u kome je boravio celu zimu 2017/18 godinu. Kada se pogleda detaljnije vidi se da je napravljen od takvog "materijala" pokupljenog u neposrednoj okolini da bi mu i čovek pozavideo. Pažljivo odabrano mesto.